Zit er een limiet op de hoeveelheid e-mails die ik per dag kan versturen? Print

• E-mail, E-mailaccount, Limit
  • 3

Heb jij een flinke mailinglijst opgebouwd en ben je van plan om al deze e-mailadressen tegelijk een mailtje te sturen wanneer je een leuke aanbieding of actie hebt? Houdt dan rekening met de hoeveelheid mails dat je per keer verstuurt via de mailservers door middel van mail rate limiting. Verstuur je flinke batches aan mail en wil je voorkomen dat jouw mail wordt beschouwd als spam door onze mailservers? Dan is het toepassen van een rate limit voor jou de perfecte oplossing. In dit artikel leggen we uit hoe je met een rate limit kunt werken.

Wat is een rate limit?

Met een rate limiter kun je instellen hoe veel mail er per keer wordt verstuurd/ontvangen op een netwerk. Hiermee kun je een controle functie uitoefenen zodat er niet in teveel traffic via een netwerk/server verzonden wordt. Zo voorkom je dat een mailserver jouw mailtjes als spam zal beschouwen.

Hoe kan ik rate limiting toepassen?

Bij het toepassen van rate limiting is het vooral belangrijk om na te gaan wat de precieze limiet is van de server waar je gebruik van maakt. In het geval van onze mailservers is dat dus 200 mailtjes per 10 minuten. Als je dit echter omrekent kom je op een tijdsbestek van 600 seconden waarbij 200 e-mails verstuurd mogen worden. Elk mailtje zou dan theoretisch in een tijdsinterval van 3 seconden verstuurd mogen/kunnen worden.

Technisch gezien houdt dat dus in dat je ervoor moet zorgen dat je script elke keer dat er een mailtje verstuurd wordt naar een e-mailadres binnen je mailinglijst een timeout (pauze) van 3 seconden heeft. Er zijn diverse opties binnen PHP mogelijk om deze timeout te genereren binnen je script.

Een goed voorbeeld hiervan is de functie sleep. Hiermee kun je aangeven dat elke keer nadat er een stukje code is uitgevoerd, er een vertraging van een x aantal seconden speelt, waarna het volgende stukje code wordt aangesproken. Andere voorbeelden hiervan kun je vinden op websites die specifiek inspelen op PHPMailer

Gebruik maildiensten om grote hoeveelheden mail te versturen

Als je regelmatig meerdere e-mails in één keer wilt versturen raden we aan dit in kleinere batches (gedeeltes) te versturen. Je kan ook gebruik maken van een maildienst als bijvoorbeeld MailChimp. MailChimp is gespecialiseerd in het versturen van grote mailings en weten hoe ze moeten voorkomen om als spammer aangemerkt te worden.

Enkele voordelen van het gebruik van een maildienst zijn als volgt:

• De mailservers hebben minder last als je de mails via een maildienst verstuurt.
  • Je kunt mails makkelijk opmaken en hier hoef je weinig onderhoud aan te verrichten.
  • Minder kans om gemarkeerd te worden als spam vanwege ingebouwde rate limiting tools