DNS wat is dat en wat kan ik ermee? Print

• 3

Simpel gezegd: DNS (het domain name system) is het systeem dat ervoor zorgt dat namen worden omgezet in IP-adressen en IP-adressen weer in namen, zoals domeinnamen, subdomeinen, hostnamen enz.. Maar dat is iets te simpel. DNS doet nog veel meer dan dat. Over het algemeen gezegd worden er in DNS gegevens over domeinnamen opgeslagen. Dit kunnen IP-adressen zijn, maar ook namen van mailservers en zelfs vrije tekst. Deze worden records genoemd. Een simpel overzicht van de DNS van een domein kan er zo uit zien:

Zoals u in bovenstaande tabel ziet, zijn er verschillende DNS types. De meest voorkomende zijn:

DNS Type  Beschrijving
 A record Een A record is een verwijzing van een internetadres naar een IP adres. Wanneer u bijvoorbeeld ‘apoodesign’ als A record aanmaakt, zal ‘apoodesign.uwdomein.nl’ naar het ingevulde IP adres verwijzen. Dit werkt dus als een subdomein. Een punt achter het adres laat zien dat er niets achter komt. Maakt u A record ‘apoodesign.nl’ aan, zal het adres ‘apoodesign.nl.uwdomein.nl’ worden. Wanneer u een A record ‘apoodesign.nl.’ aanmaakt (met punt), zal het adres ‘apoodesign.nl’ verwijzen naar het door u opgegeven IP adres.
 NS  Met een NS (nameserver) record geeft u de nameservers van uw domeinnaam aan. Iedere domein heeft minimaal twee NS-records.
 MX MX (mail exchange) records vertellen waar het mailverkeer moet worden afgeleverd. U vult géén IP maar een hostnaam (of bijvoorbeeld een A record) in. De MX records kunnen verwijzen naar dezelfde server als de webserver, maar kan bijvoorbeeld ook een exchangeserver op een bedrijf zijn. Een MX record heeft altijd een waarde (10, 20, 30 etc.) Mail wordt eerst afgeleverd bij de MX record met als waarde ‘10’. Indien deze niet bereikbaar is (bij bijvoorbeeld een storing), zal de MX record met een hogere waarde worden gebruikt.
TXT In een TXT record kunt u een informatieve waarde meegeven. Denk hierbij aan informatie over een bepaalde domeinnaam, zoals de hostingprovider, contactgegevens etc.
CNAME Een CNAME (Canonical Name) record verwijst een adres naar een ander adres. Zo kunt u bijvoorbeeld ‘www.apoodesignsupport.nl’ doorverwijzen naar ‘www.apoodesignhosting.nl’.
PTR Een Pointer Record koppelt een IP adres aan een hostnaam (ook wel Reverse DNS genoemd). Dit wordt onder andere door mailservers gebruikt.
AAAA AAAA (of A6) records werken gelijk als A records. Het enige verschil is dat deze records met IPv6 werken.